500 Zonnedaken in Roermond (2012)

De laatste update over de leverancierspresentaties op 24 maart 2012 staat op de blogpost. De volgende, voorlopig laatste avond was op 4 april in het Groenhuis. De informatie uit deze avond met onder andere de laatste status rond de subsidie staat in een aparte blog post ‘update april 2012‘ Hieronder chronologisch alles over ons project.

Donderdag 16 februari ’12 vond de presentatie: Nieuw initiatief : 500 Zonnedaken in Roermond” in de Montessori basisschool te Roermond plaats. Er was sprake van een hoge opkomst. Ruim 130 mensen waren aanwezig! Op 14 maart werd dezelfde presentatie ook gegeven aan 200 mensen in Sittard en Geleen! Lees hier het verslag.

De avond werd geopend door Peter Loomans en Harrie Smits met een inspirerend verhaal waarin, samenwerken, het versterken van de lokale economie sleutelwoorden waren. Verder werd er verteld hoe de werkgroep tot stand kwam, een jaar gelden kenden de meeste leden elkaar nog niet. Door simpel weg met elkaar te communiceren is er een gezamenlijke interesse ontstaan. Dit heeft geleid tot het oprichten van de werkgroep Energie. Er werd aan het publiek gevraagd praat eens 2 minuten met elkaar. Dit werd spontaan gedaan met behoorlijk wat enthousiasme. Ook de mensen in het publiek deelden een gezamenlijke interesse.

Daarna werd de presentatie gegeven door Tom Huybregts en Floris Mokveld. Deze werd enthousiast ontvangen en de reacties waren lovend. Dit bleek nadat de presentatie was afgelopen en vele mensen nog vragen en opmerkingen hadden. Deze werden beantwoord door leden van de werkgroep. Inmiddels hebben zich 69 geïnteresseerde mensen zich ingeschreven, een succes. Men kan met trots zeggen: “een geslaagde avond”. Wordt vervolgd, met op 24 maart een presentatie van de leveranciers die mee gaan doen.

Heb je de avond gemist, geen nood, alle informatie vind je hieronder.

De presentatie van de lezing op 16 februari en 14 maart vind je hier: TTR-Zonneenergie2012pdf

De uitgedeelde hand-out met FAQ’s en details: PV handout kopie

Op de avond is gevraagd je vrijblijvend aan te melden. Met deze gegevens hebben we de leveranciers in Limburg benaderd voor een offerte/aanbieding. De geselecteerde leveranciers kwamen op 24 maart een presentatie geven aan de mensen die zich inschrijven via dit formulier. Lees op deze pagina wat er op 24 maart werd gedaan.
%%wppa%%
%%slide=1%%

Iets over de werkgroep Energie en de voorzitter:

Wanneer zullen we de auto moeten laten staan omdat het volgooien van de tank niet meer betaalbaar is? Wanneer zal de eerste oorlog uitbreken om het laatste beetje aardgas? Waarom zouden we hier op moeten wachten en waarom verwachten wij dat de overheid hier de leidende rol in moet spelen? Dit zijn vragen die mij geregeld bezighouden sinds ik tijdens mijn afstudeerproject, bij een fabrikant van zonnecelproductielijnen, werd gegrepen door de techniek van zonne-energie.

Mijn naam is Tom Huybregts en ben een echte techneut: ik wil precies weten hoe dingen werken, het liefst tot in het kleinste detail. Zonne-energie is een van die technieken, een vrij simpele techniek in vergelijking met een brandstofmotor of een navigatiesysteem. Een simpele techniek die altijd al heeft bestaan en alles om ons heen mogelijk heeft gemaakt.

Ik ben werkzaam als engineer bij Enexis en zorg er samen met mijn collega’s voor dat bedrijven en huishoudens aangesloten worden op ons netwerk. In de toekomst zal dit er iets anders uit komen te zien: bedrijven en huishoudens zullen steeds zuiniger met energie omgaan en zelf hun energie opwekken en zelfs terugleveren in ons netwerk. Dit vind ik ook het leuke in mijn werk, de ontwikkelingen die in de energiewereld spelen en steeds meer zullen gaan spelen. Ook het netwerk zal hier een grote rol in gaan spelen omdat het collectieve nu eenmaal beter werkt dan ieder voor zich.

Zo werkt het ook bij transition-towns, samen kun je gebruik maken van ieders kwaliteiten om tot een hoger niveau te komen. Het samen iets voor elkaar krijgen is voor mij een grote drijfveer. Daarom dat ik graag een werkgroep op wil starten om iets met duurzame energieopwekking te doen in mijn eigen stad. Het lijkt me mooi om naast al die reclame zuilen van al die ondernemers in Roermond ook eens een grote rij zonnepanelen te zien.

Wil jij ook graag deelnemen in de werkgroep duurzame energie? Stuur dan een mail naar: tom (at) transitiontownroermond.nl

7 Responses to 500 Zonnedaken in Roermond (2012)

 1. Pingback: Zonnekracht: ´500 zonnedaken in Sittard-Geleen’ « Nudge blogt

 2. Jan Geelen says:

  De zonnepanelen zijn geleverd en geïnstalleerd door Matrix uit Roermond. Ben nu de trotse bezitter van 16 all black panelen à 240 Wp, een totaal van 3840 Wp, samen met een mooie Sunny Boy omvormer. Het geheel is sinds maandag 16 juli aan het produceren.

  TTR bedankt voor de goede info en de selectie van de leveranciers.

 3. Hans Willem Francke says:

  Het doet buurtcollectief “Lavendelhof 2.0” deugd het volgende te kunnen melden:
  Vandaag is op 4 Roermondse daken de plaatsing afgerond van totaal van 46 zonnepanelen. Het totale Wp-vermogen komt grofweg op 46*240=11040 Wp. Drie bewoners zijn in zee gegaan met de fa. SCX Solar i.s.m. de fa. Dierx Electroservice (LSP en Hyundai panelen) en de 4de met GreenPower / Verkoelendak (Galaxy panelen).
  Overigens: wij kijken uit op de achterkant van het huis Florasingel 69. Zij zijn in zee gegaan met “Zon zoekt Dak” en hebben 12 (Yingli) panelen laten plaatsen. Dat brengt de totalen op 5 daken / 58 panelen / ca. 13920 Wp.
  Wanneer je een indruk wilt hebben, ga dan naar: https://www.dropbox.com/s/5x0rkfc47up6jmv/DSC00605.JPG en https://www.dropbox.com/s/kk8lkdxh1r4ddp6/DSC00595.JPG

  We danken de Werkgroep Energie van TTR, SCX Solar en Dierx Electroservice hartelijk voor de prima introductie in de PV-techniek. Gaat allen voort met het verrichten van deze goede werken.

  Met vriendelijke groet,
  namens buurtcollectief “Lavendelhof 2.0”
  (de families Spapens, Thissen, Huver & Francke)

 4. Floris Mokveld says:

  Super leuke reactie! Bedankt voor de complimenten en het vertrouwen. Namens de werkgroep: Floris

 5. Bas de Ruiter says:

  Gisteren 25 Augustus is de plaatsing van 24 panelen van 240 Wp afgerond door de firma Matrix uit Roermond. Totaal 5760 Wp geinstalleerd in Herten. De eerste kWh zijn al geproduceerd.

  Bedankt voor de bijeenkomsten en de informatie.

  Groeten,

  Bas de Ruiter

 6. Floris Mokveld says:
 7. Floris Mokveld says:

  Op mijn eigen website zie je meer foto’s van mensen die in Roermond en omgeving al zonnepanelen lieten plaatsen. Erg stimulerend!

  http://duurzaamroermond.nl/blog/?p=378

Leave a Reply