Leverancierspresentaties 24 maart

Op zaterdag 24 maart terwijl buiten de zon volop scheen, vergaapten meer dan 85 bezoekers zich aan de presentaties van de 4 leveranciers van het project 500 zonnedaken in Roermond. Na een eerdere avond over zonnepanelen in het algemeen, was het vandaag tijd om de geselecteerde leveranciers aan het woord te laten. Wellicht dat de deelnemers binnenkort echt kunnen gaan profiteren van de zon via eigen geproduceerde stroom!

De werkgroep Energie had een 12 tal leveranciers aangeschreven voor deelname aan het project. 12 leveranciers uit de regio of met een speciale werkwijze (bijv. subsidie uit eigen middelen). Voor ons als Transitie Roermond is stimuleren van de locale economie van belang vandaar de focus op leveranciers uit de regio. Van de 12 aangeschreven leveranciers hebben er uiteindelijk 10 binnen de gestelde deadline gereageerd op de offerte/tenderaanvraag van de werkgroep. Alle leveranciers hebben aangegeven wat voor soort componenten (panelen en omvormers) men zou gaan leveren aan de deelnemers van “500 zonnedaken in Roermond”. Bovendien was gevraagd in te gaan op mogelijkheid tot zelfinstallatie, MVO aspecten van de productie, herkomst van de panelen etc. Bij elkaar werd er naar 50 aspecten gekeken. De werkgroep heeft de 10 offertes bekeken om een viertal leveranciers uit te nodigen een presentatie te geven aan de deelnemers. Met nadruk geeft deze selectie niet aan dat de andere leveranciers dus slechte leveranciers zijn! Het blijft een moment opname en een aanbieding die gemaakt is voor de vragen van Transitie Roermond. De werkgroep wilde gezamenlijk komen tot een selectie van 4 leveranciers die het vertrouwen van de deelnemers waardig is door hun aanpak en offerte.
Lees hier(powerpoint) of hier (Pdf) meer over het selectietraject in de openingspresentatie. Hierin ook aandacht voor het vergunningenbeleid in Roermond en de actie ZonZoektDak.

De leveranciers die werden uitgekozen om een presentatie te geven zijn (voor de presentatie, klik de naam van de leverancier en je ziet wat ze hebben gepresenteerd, voor zover we die gekregen hebben):

– New Energy Systems uit Schimmert
– SCX Solar uit Someren
– Matrix uit Roermond
– Greenpower/Verkoulen uit Beegden met prijzen apart

Tijdens de presentaties bleek dat de prijzen van de panelen bij de leveranciers elkaar niet ver ontlopen en ook iets liggen onder de prijzen van de landelijke trajecten die nu lopen bij Vereniging Eigen Huis en ZonZoektDak.  Maar ook is duidelijk dat Europese panelen niet persé duurder hoeven te zijn dan Aziatische. De vier leveranciers hadden allen een andere manier van aanpak en presentatie. Het is nu aan de deelnemers om te bepalen met wie van deze 4 (of met een hele andere leverancier natuurlijk) leveranciers men verder wil gaan via offerte naar bestelling. Het is uiteindelijk de deelnemer zelf die een overeenkomst maakt met een leverancier, de werkgroep Energie kan alleen het traject tot bestelling bespoedigen door onafhankelijke informatie te geven. Op 4 april is daartoe nog een inloopavond gepland in het Groenhuis waarbij alle vragen die er nog leven kunnen worden besproken. Stuur vooraf het liefst je vragen naar zon (at) transitiontownroermond.nl

Kon je vandaag niet aanwezig zijn? De presentaties en de contactgegevens van de leveranciers zullen zo snel mogelijk online komen en worden verspreid aan allen die zich hadden opgegeven.

 

This entry was posted in blog, Werkgroep Energie, zonneenergie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply