Repaircafé

Repaircafé

Wat doe jij met een stoel waarvan een poot los zit? Met een boormachine die niet meer werkt? Met een broek waarvan de knie versleten is? Of een computer die het niet goed doet?

Weggooien…….? Mooi Niet!! Repareer ze in het Repair Café Roermond
Bij het Repair Café draait het om repareren van kapotte spullen. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed etc. Ook is er deskundige hulp aanwezig, zoals een elektricien, een naaister, een timmerman en een fietsenmaker.
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Café gaan ze zelf of samen met een deskundige aan de slag. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.
Waarom een Repair Café?
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- kennis verdwijnt snel.
Het Repair Café brengt daar verandering in! Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.
In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Repair Cafe nu ook in Roermond

Op iedere laatste zaterdag van de maand wordt er een Repair Cafe georganiseerd in Kringloopwinkel Het Goed, Dr. Philipslaan 49B, 6042CT in Roermond. Het Repair Cafe is geopend van 12 tot 16 uur. De toegang is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld.

Het Repair Cafe is een samenwerking van Kringloopwinkel Het Goed, Klussendienst Spijker op zijn kop van Riagg Zuid en Transitie Roermond.

Op 24 mei 2011 stond een leuk stukje in de Limburger over het Repaircafé.hier.

Een apart kader was over onrepareerbare artikelen met chips en een ander kader ging over kleren repareren.

Op L1 onlangs ook aandacht voor het Repaircafé in Maastricht:

2 Responses to Repaircafé

 1. leny loozen-tibosch says:

  L.S.

  Heb een kapotte waterkoker, knopje is lam…..Iedereen zegt: oooo dat is wegwerpspul,
  voor 15 euro heb je een nieuwe !!!! Er zijn ook geen schroeven te zien om het geval
  open te draaien….. is deze koker nog te maken ?
  Of is het iets om op uw school te gebruiken als leermateriaal ?

  Alle goeds…..Leny Loozen-Tibosch

 2. Floris Mokveld says:

  Zeker mee naar het Repaircafe komen. Bijvoorbeeld aanstaande zaterdag. Weggooien kan altijd nog. Ze kunnen zoveel!

Leave a Reply